NOS NieuwsAangepast

"Twee weken tussen hoop en vrees"

"Je droomt erover en het eerste wat je denkt als je wakker wordt is: ze zijn er niet meer."

Een jaar na de verdwijning van de broertjes Ruben en Julian uit Zeist, doet hun moeder Iris van der Schuit haar verhaal in de documentaire Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees op RTV Utrecht.

Vakantie

"Ze waren totaal verschillend van karakter. Ruben was extravert en Julian introvert. Allebei een enorm gevoel voor humor."

Van der Schuit was gescheiden van de vader van de jongens, Jeroen Denis. Hij kwam Ruben en Julian op 6 mei 2013 halen. "De jongens waren blij. Ze hadden vakantie, hoefden niet naar school. Maar ze hadden ook echt zin om naar Jeroen te gaan."

Zelfmoord

De vader wordt 7 mei dood gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. Hij blijkt zelfmoord te hebben gepleegd. Van de kinderen ontbreekt elk spoor. "Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ze bij Jeroen waren en dat ze op een gegeven moment wel weer terug zouden komen", zegt Van der Schuit. "Ook al wist ik dat ze er niet meer waren."

Voordat het Amber Alert uitgegeven wordt, zet Iris van der Schuit een hartverscheurend bericht op haar Facebook-pagina. Dit maakt iets los in de samenleving. Henk Bril, hoofd recherche van de politie Midden-Nederland: "Ik heb nog nooit zo'n massale belangstelling meegemaakt. Mensen konden niet stilzitten, ze wilden helpen zoeken."

Vermoedens

Onder begeleiding van de politie zochten honderden mensen uit heel Nederland mee naar de jongens. Van der Schuit wist niet dat er zoveel mensen op de been waren. "Zoveel mensen hebben moeite gedaan om ze te vinden. Ik hoorde van ouders en collega's, wat ik gewoon niet wist op dat moment, dat ze allemaal bang waren om ze te vinden, maar dat ze toch gaan zoeken. Dat is bizar."

Van der Schuit had altijd een vermoeden dat de vader van Ruben en Julian zichzelf en de kinderen iets kon aandoen. Hij had het haar in het verleden zelf gezegd. Ze maakte hier melding van bij hulpinstanties. Maar in gesprekken met een gezinsbegeleider noemde hij dat idee "ziek".

Omgangsregeling

Vlak voor de verdwijning werd door de Kinderbescherming besloten dat er een gezinsvoogd voor de familie zou worden aangesteld. Er kwam een omgangsregeling.

"Er was geen co-ouderschap meer", aldus Van der Schuit. "Hij zou het zo geïnterpreteerd kunnen hebben dat hij zijn kinderen minder zou zien."

Dertien dagen

De jongens worden na dertien dagen in een sloot bij Cothen gevonden.

De politie vond later alsnog camerabeelden van de weg langs de sloot. Op de beelden zijn de koplampen van een auto te zien die stopt bij de uiteindelijke vindplaats. "Dan rijdt hij door", zegt hoofd recherche Bril. "Een minuutje of zes, zeven later komt hij weer terug. Hij staat stil en rijdt weer door. Dat zijn momenten waarop je iets uit je auto in het water kan leggen en weer doorrijdt. Het lijkt erop dat het twee keer gebeurd is."

'Ruben en Julian, twee weken tussen hoop en vrees' is vandaag ieder uur te zien op RTV Utrecht. De documentaire wordt ook uitgezonden door de RKK, maandag om 22.15 uur op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl