NOS NieuwsAangepast

Triomftocht Modi in New Delhi

Narendra Modi, die zijn BJP-partij in India naar een historische overwinning heeft geleid, heeft in de hoofdstad New Delhi een heldenontvangst gekregen. Op de luchthaven werd hij verwelkomd door duizenden aanhangers. Modi kwam naar New Delhi vanuit zijn westelijke thuisstaat Gujarat, waar hij gisteravond een overwinningstoespraak had gehouden.

In de hoofdstad houdt Modi vandaag een triomftocht. Bij de verkiezingen die over een periode van vijf weken werden gehouden, boekte hij voor zijn nationalistische hindoe-partij de grootste zege sinds 1984 in India. Modi beloofde de kiezers in zijn campagne radicale economische hervormingen die het land voorspoed zullen brengen.

De BJP veroverde 282 zetels, tien meer dan nodig is voor de absolute meerderheid. Voor het eerst sinds 1984 heeft de grootste partij van het land geen coalitiepartner nodig om te kunnen regeren.

Singh grootmoedig

De 81-jarige aftredende premier Singh van de Congrespartij nam de nederlaag grootmoedig op. Hij wenste zijn opvolger succes en zei dat hij vertrouwen heeft in de toekomst van India. Singh zei dat hij ervan overtuigd blijft dat India een economische wereldmacht in wording is.

Obama

President Obama heeft Modi uitgenodigd voor een bezoek aan Amerika. In 2005 kreeg Modi geen visum voor de VS, als reactie op etnische rellen in Modi's staat Gujarat. Modi heeft altijd ontkend dat hij daar de hand in had. Gisteravond zei hij dat de tijd van verdeeldheid in India voorbij is.

Modi was twaalf jaar premier van Gujarat, waar hij economische successen boekte door investeerders aan te trekken en de infrastructuur op te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl