NOS NieuwsAangepast

Vuurproef voor Gouden Dageraad

In Griekenland is de verkiezingsstrijd in alle hevigheid losgebarsten. En niet alleen vanwege de Europese verkiezingen van volgende week. Morgen gaan de Grieken al naar de stembus om burgemeesters, gemeenteraden en regionale prefecten te kiezen.

Zowel radicaal links als extreem-rechts ziet in die lokale verkiezingen een eerste kans om een slag toe te brengen aan de coalitieregering van socialisten en conservatieven.

Test

Voor de extreem-rechtse Gouden Dageraad (GD), die vier jaar geleden voor het eerst een zetel in de Atheense gemeenteraad behaalde, is het vooral ook een test. Want deze partij ligt sinds vorig jaar september zwaar onder vuur. Een groot deel van de parlementsleden wordt beschuldigd van criminele activiteiten. En de partijleider zit met vijf partijgenoten in de gevangenis in afwachting van een proces. Ook een aantal lokale leden zit vast op beschuldiging van moord en geweld tegen migranten.

Toch heeft Gouden Dageraad kandidaten in alle regio's. En ook in een beperkt aantal steden en plaatsen waar de partij de afgelopen vier jaar aanhang heeft opgebouwd.

Achterstandswijken

Het Atheense gemeenteraadslid Eleni Katsouli woont in een wijk in het centrum met hoge werkloosheid, armoede en veel leegstand. Zij weet dat hier vier jaar geleden een groot aantal bewoners op de extreem-rechtse partij stemde. "Ik sluit mijn ogen er niet voor, de problemen zijn enorm en de mensen zijn wanhopig en boos. Zij hebben zich gekeerd naar deze partij. Toch hoop ik dat minder mensen op hen gaan stemmen, omdat ze nu hebben gezien wie ze zijn."

De recente opiniepeilingen geven haar niet veel hoop. Gouden Dageraad lijkt zich te handhaven rond de 7 procent en scoort in sommige peilingen zelfs iets hoger.

Ouderen

Schrijver/journalist Dimitris Psarras, die extreem-rechts al bijna dertig jaar volgt, maant tot voorzichtigheid. "Ik verwacht dat Gouden Dageraad op lokaal niveau minder stemmen krijgt. Behalve dan in de achterstandswijken in steden. In Athene bijvoorbeeld hebben bepaalde leden ingespeeld op de problemen, met name door haatcampagnes tegen migranten. In die buurten hebben ze een relatie opgebouwd met de bewoners."

Gouden Dageraad heeft daar voedsel-en kledingbanken opgezet en verleent hulp aan ouderen. Maar dan alleen aan Griekse ouderen.

Ombudsman

Parlementswoordvoerder Ilias Kasidiaris is in Athene de GD-kandidaat voor het burgemeesterschap. Hij is ook aangeklaagd, maar in afwachting van de rechtszaak op vrije voeten. Door de meeste media wordt hij inmiddels genegeerd en hij voert beperkt campagne. Zijn voornaamste tegenstanders zijn twee rechtse kandidaten, een van radicaal links en de huidige burgemeester Jorgos Kaminis.

Deze voormalige Ombudsman won vier jaar geleden nipt als onafhankelijke kandidaat met steun van linkse partijen. Hij heeft zich hard opgesteld tegen Gouden Dageraad en bijvoorbeeld een eind gemaakt aan hun voedseluitdelingen op het centrale Syntagmaplein. Hij is verschillende keren bedreigd.

Op dit moment ligt Kaminis voor in de meeste peilingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl