NOS NieuwsAangepast

Hoogste militair bezorgd om leger

De hoogste militair van Nederland, Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, maakt zich grote zorgen over de slagkracht van de krijgsmacht. Dat schrijft de Volkskrant. "Op vrijheid moet je alert zijn, anders glipt zij je door de vingers", benadrukt de generaal in de krant.

De generaal wijst erop dat het budget op "zo goed als het laagste punt ooit ligt". Zelfs in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog was het budget procentueel hoger dan nu. Het Nederlandse leger werd in 1940 in een paar dagen tijd onder de voet gelopen door de Duitsers.

"De gereedschapskist van Defensie heeft inmiddels een aantal lege vakken. We moeten van ons kunnen afbijten als dat nodig is", zegt Middendorp.

Politiek besluit

Tegelijkertijd wil hij geen uitspraken doen over een eventuele verhoging van het budget van Defensie. Dat is volgens hem een politiek besluit en de militairen zijn slechts uitvoerders. Maar over de verkoop van de Leopard-tanks aan Finland zegt hij wel dat die niet zijn verkocht omdat ze niet meer nodig waren.

De bijdrage van Nederland aan de NAVO noemt hij disproportioneel. De gemiddelde bijdrage van de Europese NAVO-landen is 1,56% van het bruto nationaal product (bnp). De Nederlandse uitgaven aan Defensie bedragen 1,16% van het bnp. "Je kunt als land niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en voor een lagere premie een hogere dekking verwachten", waarschuwt hij.

Bovendien neemt het aantal conflicten in de wereld alleen maar toe, volgens Middendorp. Hij verwijst daarbij naar de "explosieve situatie" in Oekraïne.

Eerder had de Commandant der Strijdkrachten in een interview met de NOS al toegegeven dat de lat omlaag moest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl