NOS NieuwsAangepast

Asielzoekers geen korte procedure

De grote groepen asielzoekers die zich nu in Nederland melden, krijgen "geen beslissing in de korte procedure." "We nemen er meer tijd voor om zeker te weten dat zij zich inderdaad terecht hier gemeld hebben", zei minister-president Rutte na de ministerraad.

Rutte zei gisteren al dat hij vindt dat er nu te veel asielzoekers naar Nederland komen. "Het gaat om nagenoeg duizend aanvragen per week", aldus Rutte op zijn persconferentie vanmiddag. Hij noemde dat aantal "echt ontwrichtend" en zei dat er sprake lijkt te zijn van "grootschalige mensenhandel". Volgens Rutte gaat het om "een kleine provinciestad" per jaar erbij.

Twijfel

"Omdat we precies willen weten waar ze vandaan komen", antwoordde de premier op de vraag waarom de asielzoekers niet snel een beslissing te horen krijgen. "Het lastige is natuurlijk, als je te maken hebt met Eritrea bijvoorbeeld, dat daar een verschrikkelijk regime zit. Dat mensen hele grote risico's lopen. Dat mensen mogelijk voldoen aan de asielnorm is niet uit te sluiten. Tegelijkertijd wil je ook precies weten of mensen zich terecht in Nederland hebben gemeld. Daar is grote twijfel over."

Volgens Rutte wordt nu grondiger uitgezocht dan normaal waar de asielzoekers echt vandaan komen. "Anders loop je het risico dat je mensen hier toelaat, erkent als asielzoeker en mogelijk een verblijfsstatus geeft, terwijl ze zich hier eigenlijk helemaal niet hadden moeten melden."

Camera

Tijdens zijn persconferentie richtte Rutte zich ook tot de camera en zei dat dit ook "een signaal" is "naar de mensen daar en de mensensmokkelaars". "Als u dacht "ik kom naar Nederland" want in Nederland heb ik een snelle asielprocedure en deze mensen zullen wel aan de eisen voldoen, dan is hier de mededeling dat het zo niet werkt."

Europa

Staatssecretaris Teeven van Justitie stelt in Europees verband de zaak aan de orde bij de raad Justitie en Binnenlandse Zaken, de zogenaamde JBZ-raad. Maar volgens Rutte is het een zaak van het hele kabinet. "Zodra het dienstig is dat ik de zaak aan de orde stel op het niveau van regeringsleiders, zal het onmiddellijk gebeuren", zei de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl