NOS NieuwsAangepast

Bende van Nijvel schokte België

België was in de jaren 80 in de ban van de Bende van Nijvel, een mysterieuze bende die zeer gewelddadig optrad. Bij overvallen, inbraken en diefstallen werden in de jaren 1982, 1983 en 1985 in België 28 mensen gedood en ruim 40 verwond.

De daders zijn nooit gepakt en hun motieven zijn altijd een raadsel gebleven. Er is gespeculeerd over politieke motieven en bescherming van hogerhand, maar het bleef bij onbewezen stellingen. De bende is ook in verband gebracht met extreem-rechtse kringen, waarbij de daders ex-politiemensen en extreem-rechtse militanten zouden zijn. Het oogmerk van de bende zou zijn om België te destabiliseren.

Samenstelling en motief onbekend

Over het aantal bendeleden staat ook niets vast. Sommige bronnen spreken van drie leden, andere van zes.

In 1982 en 1983 sloeg de bende toe met roofovervallen, inbraken en overvallen op auto's en supermarkten, waarbij voorbijgangers maar ook een rijkswachter werden gedood.

Twee jaar later, in 1985, waren er de beruchte, extreem-gewelddadige overvallen op filialen van de Delhaize-winkelketen. De overval op 9 november 1985 was het bloedigst, met acht doden.

Opgraving

Begin deze maand werd bekendgemaakt dat de Belgische politie opgravingen had gedaan in Hornu, vlak bij de grens met Frankrijk, naar sporen van de Bende van Nijvel. Gezocht werd naar een lijk en een autowrak.

Het lijk zou dat van een berucht bendelid zijn geweest, die 'de killer' werd genoemd. Het terrein waar gezocht werd, behoorde toe aan een oud-rijkswachter van wie gezegd werd dat hij banden had met extreem-rechts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl