NOS NieuwsAangepast

KLM-man helpt bij schoonmaak-cao

Wim Kooijman is de bemiddelaar in het conflict over een nieuwe schoonmaak-cao. Vorige week is hij door een groep van grote opdrachtgevers, zoals NS, naar voren geschoven om de onderhandelingen te begeleiden.

Wim Kooijman is adjunct-directeur personeelszaken van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Ook zit hij in de raad van commissarissen van spoorbeheerder ProRail. "In het belang van het proces" wil hij geen vragen beantwoorden van de pers.

Schuld

De onderhandelingen tussen FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB zijn gisteren vastgelopen. Beide partijen geven elkaar daarvan de schuld. FNV Bondgenoten is boos dat OSB een eindbod via de media naar buiten bracht.

OSB zegt dat FNV Bondgenoten de uitnodiging heeft afgeslagen, om over dat bod te praten. "Het eindbod kan niet als verrassing zijn gekomen voor de FNV", zegt Hans Simons van OSB.

Actie

Het conflict draait vooral om meer loon en wachtdagen bij ziekte. Op tafel ligt nu het bod van de werkgeversorganisatie OSB om de schoonmakers in drie jaar 5 procent meer salaris te geven en de wachtdagen in stappen af te schaffen. FNV Bondgenoten wil 10 procent meer loon en onmiddellijke afschaffing van de wachtdagen. De schoonmakers voeren daar al weken actie voor.

Vanmiddag nog kwamen ruim 1500 schoonmakers bijeen bij ISS in de Meern. Dat is één van de grootste schoonmaakbedrijven van Europa. Nu de onderhandelingen stuk zijn gelopen, wil FNV Bondgenoten proberen individuele afspraken te maken met bedrijven en opdrachtgevers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl