NOS NieuwsAangepast

Nigel Farage rookt, drinkt en wint

Door redacteur Melvyn Ingleby in Ramsey

Met een vrolijke grijns zit Nigel Farage achter een campagnetafeltje. De leider van de Britse anti-EU-partij UKIP (United Kingdom Independence Party) verkoopt karikaturen van de voorzitter van de Europese Raad. Daarop staat: 'Herman van Rompuy: een echte Belg - een natte dweil'.

De tekst verwijst naar Farages even hilarische als onbeschofte toespraak van begin 2010 in het Europees Parlement. "Wie bent u?!", schreeuwde de Brit de zojuist benoemde Van Rompuy toe. "Ik had nog nooit van u gehoord. Niemand in Europa heeft van u gehoord. U heeft het charisma van een natte dweil en het uiterlijk van een bankbediende."

Volksleger

Veel Britten smullen van zulke uitspraken. UKIP staat dan ook bovenaan in de peilingen voor de Europese verkiezingen. Dat komt niet alleen door Farages boodschap, maar vooral ook door zijn stijl.

Onvermoeibaar reist de goedlachse UKIP-leider de kroegen van het Verenigd Koninkrijk af, bier en sigaret in de hand. "Hij is iemand die onze taal spreekt, iemand met wie je een drankje kan doen", verklaart een UKIP-stemmer in het dorpje Ramsey.

Farage is zich zeer bewust van dit imago en zet zichzelf graag neer als de grote anti-politicus. "Word lid van het volksleger dat UKIP heet", zei hij onlangs in een tv-debat. "Samen duwen we de gevestigde orde omver!"

Posh boy

Er is echter verdacht weinig volks aan de opperbevelhebber van dit volksleger. Farage groeide op in het welvarende graafschap Kent, ging naar een dure privéschool en werkte als aandelenhandelaar in de Londense City. Daarmee heeft hij dezelfde 'posh boy'-achtergrond als de leden van de regering-Cameron die hij geregeld de oren wast.

UKIP mag zich dan wel opwerpen als de verdediger van 'de gewone Brit', het partijprogramma belooft juist voor die groep weinig goeds: één belastingtarief voor arm en rijk (wat neerkomt op een belastingverhoging voor de armste 88 procent van het land), een verdere deregulering van het bankwezen en het schrappen van twee miljoen banen in de publieke sector.

Bovendien declareerde Farage in de afgelopen tien jaar als Europarlementariër meer dan 2,5 miljoen euro aan extra onkosten. Hij is zeker niet de enige die dat doet, maar het toont wel aan dat Farage zelf precies de 'celebrity lifestyle' geniet waarvan zijn posters juist de eurocraten beschuldigen.

Los projectiel

Een stuk geloofwaardiger is Farages imago van rebel. De UKIP-leider minacht politieke correctheid en bekent lachend dat hij een zware alcoholist en kettingroker is. Daarmee staat hij pal tegenover de keurige doorsnee-politici die de Britse politiek bevolken. Het is een verademing voor veel Britten.

Maar volgens sommige (ex-)partijgenoten is Farage een ongeleid projectiel, dat tussen alle glazen drank door nauwelijks in staat is om UKIP van een langetermijnstrategie te voorzien. Richard North, een oud-UKIP-prominent, merkt op dat Farage een dictatoriale eenmanspartij leidt. "Nigel komt over als een goedlachse en open man, maar in werkelijkheid gebruikt hij mensen. Hij zuigt ze leeg."

Achter zijn vele poses blijft het ware gezicht van Nigel Farage dus onduidelijk. Eén ding is zeker: Farage begrijpt de kracht van zijn imago. Dat maakt hem allesbehalve de anti-politicus die hij beweert te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl