NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt pestbeelden RTL

RTL mag de met een verborgen camera gemaakte beelden van pesterijen op het Rotterdamse Einstein Lyceum niet uitzenden. De rechter heeft het gebruik van de beelden verboden. RTL 5 wilde ze maandag uitzenden in het antipestprogramma Project P.

Het Einstein Lyceum eiste dat de rechter de uitzending zou verbieden omdat de beelden stigmatiserend zouden zijn. De rechtbank in Lelystad geeft de school gelijk, omdat de privacy van de leerlingen zwaarder weegt dan de vrijheid van meningsuiting van RTL.

De zender zendt het programma maandag wel uit, maar snijdt de verboden beelden eruit. De drie afleveringen die daarna gepland stonden, zendt RTL voorlopig niet uit.

In Project P: stop het pesten leggen jongeren met een verborgen camera vast hoe ze worden gepest. De programmamakers willen de klas en kijkers zo laten zien wat voor invloed pesten op het slachtoffer heeft. Verschillende scholen hadden problemen met de stiekem gemaakte opnames.

Stigmatiserend

Het Einstein Lyceum in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet eiste bij RTL dat de beelden niet zouden worden uitgezonden, maar de zender weigerde dat. De schooldirectie spande daarop samen met een groep ouders en docenten een kort geding aan.

Volgens de school is het RTL alleen te doen om sensatie. De zender wierp tegen dat het programma bedoeld is om bewustzijn te kweken over pesten op school.

Dwangsom

De rechter liet in zijn oordeel meewegen dat de school geen openbare ruimte is. De leerlingen en docenten hoefden daar geen rekening te houden met opnames met een verborgen camera. Bovendien hebben de kinderen niet de keuze om níet naar school te gaan.

Ook zijn de gefilmde leerlingen volgens de rechter te gemakkelijk te herkennen. De kans bestaat dat de leerlingen op sociale media herkend zouden worden. Als RTL de beelden wel uitzendt, moet de zender een dwangsom van 250.000 euro betalen.

Geschrapt

Een woordvoerder van RTL noemt het jammer dat de beelden verboden zijn. "We hebben op de eerste drie afleveringen veel positieve reacties gehad. Ook in dit geval hadden we een mooie uitzending kunnen maken."

RTL kijkt nog wat de zender precies met de aflevering van maandag gaat doen. "Het is een programma van 45 minuten waarvan er 6 niet uitgezonden mogen worden. We gaan kijken hoe we daar alsnog een mooie aflevering van kunnen maken."

Oorspronkelijk stonden er zeven afleveringen gepland. Die van maandag is de vierde. De laatste drie zijn nog niet afgemonteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl