NOS NieuwsAangepast

Waarschuwing VN over O-Oekraïne

De VN-commissaris voor de Mensenrechten, Navi Pillay, waarschuwt voor een ernstige verslechtering van de situatie in het oosten van Oekraïne en de Krim. Ze uitte haar zorg bij de presentatie van een rapport van vijf waarnemers, die in de afgelopen maand in vijf steden in de regio zijn geweest.

De VN-waarnemers zeggen dat in het gebied moorden, martelingen en ontvoeringen voorkomen en dat opstandelingen daar in de meeste gevallen verantwoordelijk voor zijn.

Slavjansk

De situatie is het slechtst in Slavjansk, staat in het VN-rapport. Daar is de zogenoemde Zelfverdedigingseenheid betrokken bij dergelijke misdaden. In de Krim worden mensen lastiggevallen die niet het Russische staatsburgerschap aanvragen.

De waarnemers hebben ook berichten onderzocht over wandaden van het Oekraïense leger. Ze hebben aanwijzingen dat de militairen arrestanten doden of verwonden, of laten verdwijnen. De VN roept het leger op arrestanten volgens de internationale standaard te behandelen.

Hoge Commissaris Pillay vraagt alle regeringen, zonder Rusland te noemen, hun invloed te gebruiken om de opstandelingen in Oost-Oekraïne in bedwang te houden.

Reactie Rusland

Rusland heeft onmiddellijk de vloer aangeveegd met het rapport. Moskou mist "enige vorm van objectiviteit" bij de waarnemers "die politieke orders opvolgen om de regering in Kiev vrij te pleiten".

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zegt dat in het rapport "de ernstige schending van de mensenrechten door de zelfbenoemde regering in Kiev genegeerd wordt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl