NOS NieuwsAangepast

"Frans en Brits gas en olie bijna op"

Zonder aanvoer uit het buitenland is Groot-Brittannië over vijf jaar door de eigen voorraden olie, kolen en gas heen, waarschuwen onderzoekers. De Fransen zijn binnen een jaar door de eigen voorraad aan fossiele brandstoffen heen.

Het Britse Global Sustainability Institute, de bron van de nieuwste cijfers, waarschuwt dat Europa voor zijn energiebehoefte snel afhankelijker wordt van Noorwegen, Qatar en Rusland. Bij de cijfers wordt er wel van uitgegaan dat een land afhankelijk is van de eigen fossiele brandstoffen en worden alleen bewezen voorraden meegeteld.

Geen zorgen

Rusland hoeft zich nog lang geen zorgen te maken over de eigen voorraad gas, kolen en olie. Als de Russen in het huidige tempo blijven winnen, heeft het land nog voor 50 jaar olie, voor 100 jaar gas en voor 500 jaar kolen in de grond zitten, zo melden de onderzoekers.

De onderzoekers adviseren Europese landen om serieus werk te maken van zonne- en windenergie. De Britse regering heeft zojuist besloten fors te gaan snijden in subsidies voor zonnepanelen en windmolenparken.

De Britse Conservatieven hopen dat de winning van schaliegas de energietekorten zal aanvullen. Ook zetten ze de VS onder druk om meer gas te exporteren naar Groot-Brittannië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl