NOS NieuwsAangepast

Machinehandelaar doet in drugs

Politie en FIOD hebben afgelopen week voor meer dan 10 miljoen euro aan onroerend goed, spullen en banktegoeden in beslag genomen bij een internationale actie tegen witwassen. De verdachte is een 60-jarige man uit Rosmalen.

De man is nog niet aangehouden. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij al sinds 2002 bezig is met het witwassen van crimineel geld.

De man gebruikte een machinehandel als dekmantel, zegt officier van justitie Wim Bollen. "Hij leverde op papier machines in diverse landen. Maar in werkelijkheid ging het om geld- of drugstransporten."

Onderwereld

Het OM denkt dat de verdachte crimineel geld onderbracht bij buitenlandse trustkantoren. De man deed alsof hij niet over het geld kon beschikken, maar het OM vermoedt dat hij achter de schermen aan de touwtjes trok.

De autoriteiten doorzochten 25 woningen en bedrijfspanden in Nederland, Montenegro, Liechtenstein, Spanje en Zwitserland. Het onderzoek naar de man zal nog zeker een jaar in beslag nemen.

Fred de Boer van de FIOD zegt dat dit soort onderzoeken in de toekomst vaker worden gedaan. "Wij richten ons op de bovenwereld, want we zien dat de zware crimineel de bovenwereld nodig heeft om zijn criminele bedrijf te runnen. We werken op het snijvlak van de onderwereld en bovenwereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl