NOS NieuwsAangepast

Winkel wil bitcoin wel, klant niet

Nederlanders durven het amper aan om met bitcoins te betalen. Steeds meer bedrijven accepteren de digitale munt als betaalmiddel, maar er wordt maar mondjesmaat met bitcoins afgerekend. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende acceptanten.

De grootste acceptant van bitcoins in Nederland is thuisbezorgd.nl. Sinds afgelopen november kunnen klanten van de site hun bestelling met bitcoins afrekenen. "Na introductie schoot het aantal betalingen omhoog, maar de laatste maanden groeit het niet meer", zegt Jitse Groen, de eigenaar van de site.

4 procent van de betalingen online gebeurt met bitcoins. Omdat de site in verschillende landen actief is, gaat het om honderden bestellingen per dag. "Het is een niche die ermee betaalt. Dan moet je denken aan de nerds en de gamers", aldus Groen.

Te ingewikkeld

Ook andere bedrijven merken dat het niet storm loopt. In Den Haag is er sinds twee maanden een Bitcoinboulevard. Elf cafés en restaurants zouden de munt gaan accepteren, maar een aantal haakte al in het begin af omdat het te ingewikkeld was.

Bij de zaken die wel meededen is er nog nauwelijks met bitcoins betaald. "Misschien drie, vier keer", zegt de eigenaar van Eethuis de Zon. Volgens de initiatiefnemers is er bij alle zaken samen zo'n zeventig keer betaald met bitcoins.

Toekomst

Het bedrijf Bitmymoney zorgt ervoor dat zo'n zeventig zaken bitcoins kunnen accepteren. "Meestal varieert het van een aantal betalingen per week tot iets meer dan dat", zegt eigenaar Robert-Reinder Nederhoed.

Hij denkt dat het nog even duurt voordat Nederland massaal aan de bitcoin gaat. "Ik geloof absoluut dat bitcoins breed geaccepteerd gaan worden", aldus Nederhoed. "Ik denk binnen zo'n vijf jaar. Met internet heeft het ook lang geduurd voordat het echt aansloeg. Zo is het nu ook."

In Amsterdam is er deze week een internationaal congres over de toekomst van de bitcoin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl