NOS NieuwsAangepast

Weer anti-WK-rellen in Brazilië

In verschillende steden in Brazilië zijn demonstraties tegen het WK uit de hand gelopen. Politie en demonstranten botsten in het centrum van Sao Paulo toen betogers barricades in brand staken. De politie kwam met traangas in actie tegen de demonstranten en vuurde rubberen kogels af.

In Rio de Janeiro veroorzaakten de demonstraties een verkeerschaos. In Recife, in het noordoosten van Brazilië, werden winkels geplunderd.

De betogers vinden dat de miljarden die het WK-voetbal kost geïnvesteerd moeten worden in verbetering van het land. Ze eisen meer geld voor onderwijs, ziekenhuizen en huisvesting.

Skelet

De demonstratie in Sao Paulo had in eerste instantie een ludiek karakter. Zo ensceneerden de betogers een voetbalwedstrijd met vuile tactieken, en was er een groot skelet in Braziliaans voetbaltenue.

De demonstratie werd grimmig toen ruiten werden ingegooid bij een bank en een autodealer.

Zeven mensen met molotovcocktails zijn gearresteerd.

Test

Aan de vooravond van het WK is het al langer onrustig in het land. In april nam het aantal gewelddadige protesten in Rio de Janeiro toe, na de dood van onder anderen een danser en een 17-jarige jongen. De autoriteiten proberen de achterstandswijken onder controle te krijgen in aanloop naar het WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl