NOS NieuwsAangepast

Werkgroep dreigt minister

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Als er geen extra geld beschikbaar komt, stopt de werkgroep ermee die de regels maakt waaraan artsen en verpleegkundigen zich moeten houden om infecties bij hun patiënten te voorkomen. Dat schrijft de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg hanteert de richtlijnen die de werkgroep maakt als standaard voor goede zorg. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten zich daaraan houden.

Door het groeiende aantal bacteriën dat resistent is voor veel antibiotica, zijn steeds meer richtlijnen nodig. Bovendien moeten de bestaande richtlijnen op gezette tijden vernieuwd worden naar de laatste wetenschappelijke inzichten.

Niemand betaalt

Met de beperkte subsidie die het ministerie van VWS nu geeft, is dat niet meer mogelijk, zegt de werkgroep. Die probeert al bijna twee jaar extra financiering te vinden, maar het RIVM, de Orde van Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en bijna alle ziekenhuizen weigeren te betalen.

De richtlijnen zijn vooral belangrijk voor de patiëntveiligheid in de ziekenhuizen. De werkgroep heeft de ziekenhuizen daarom om een bijdrage gevraagd van tussen de 3000 en 13.000 per jaar, afhankelijk van het aantal bedden. Op enkele uitzonderingen na heeft geen enkel ziekenhuis betaald.

"Inmiddels is de situatie dermate urgent", schrijft voorzitter Gijs Ruijs van de Werkgroep Infectiepreventie, "dat indien er geen aanvullende financiering wordt gerealiseerd, het bestuur geen andere mogelijkheid meer ziet dan het opheffen van de WIP per 1 oktober aanstaande."

Internationaal voorbeeld

De discussie over de mogelijke opheffing van de Werkgroep Infectiepreventie valt samen met veel internationale activiteiten van minister Schippers rond het thema infectiepreventie en antibioticaresistentie. De minister heeft de laatste tijd met China, India en Rusland afspraken gemaakt over samenwerking op dit gebied.

Schippers is bezig het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in 2016 voor te bereiden en infectiepreventie en de bestrijding van antibioticaresistentie zijn gekozen tot speerpunt. De opheffing van de werkgroep past slecht bij de ambities van de minister om de Nederlandse aanpak als voorbeeld te stellen voor andere landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl