NOS NieuwsAangepast

"Zoekresultaten binnenkort weg"

Google-gebruikers in Duitsland kunnen binnen twee weken een verzoek indienen om zoekresultaten weg te laten halen. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van Duitse privacy- en databeschermingsorganisaties.

Google komt daarmee tegemoet aan de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Gisteren bepaalde een rechter dat het bedrijf zoekresultaten met gevoelige persoonsgegevens in bepaalde omstandigheden aan moet passen wanneer mensen daarom vragen.

Volgens het hoofd van de Duitse databeschermingsautoriteit, Ulrich Kühn, heeft Google beloofd om aan te geven hoe gebruikers een verzoek kunnen indienen om zoekresultaten te laten verwijderen. Maar het bedrijf heeft niet verteld hoe dat er in de praktijk uit gaat zien. Waarschijnlijk zal dat op dezelfde manier gaan zoals bijvoorbeeld nu auteursrechtelijk beschermd materiaal kan worden verwijderd, zegt Kühn.

"Grote gevolgen"

Een woordvoerder van Google Europa zei dat de uitspraak van het Hof grote gevolgen heeft voor het bedrijf.

Volgens Google is het moeilijk om zoekresultaten weg te halen vanwege de vele talen die in de EU worden gesproken. Ook moeten de verzoeken zorgvuldig worden beoordeeld.

"Zodra we precies door hebben hoe dit in de praktijk zal werken, zullen we het onze gebruikers laten weten", zegt de woordvoerder. Het gaat waarschijnlijk enkele weken duren voordat andere Europese landen een verwijderverzoek kunnen indienen.

Verzoeken

Google heeft inmiddels al verzoeken binnengekregen om persoonlijke informatie te verwijderen uit de zoekresultaten, meldt de BBC.

Een ex-politicus uit een Europees land wil dat er bepaalde links worden verwijderd over zijn gedrag toen hij nog werkzaam was. Een man die veroordeeld is voor het bezit van kinderporno wil dat links over zijn veroordeling worden weggehaald. Ook een arts die slechte scores kreeg in recensies wil dat die niet meer gevonden kunnen worden op het internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl