NOS NieuwsAangepast

NS is niet boos, maar teleurgesteld

Voorlopig worden de treinen niet schoongemaakt als gevolg van het opnieuw mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe schoonmaak-cao. De NS is teleurgesteld en noemt het treurig dat de schoonmaakwerkgevers en FNV Bondgenoten nog steeds geen akkoord hebben bereikt.

Zolang er geen nieuwe cao is, voeren de schoonmakers acties bij de opdrachtgevers, zoals bij de spoorwegen. Om de ergste overlast weg te nemen en onveilige situaties te voorkomen, zet het spoorbedrijf al twee weken kantoorpersoneel in. Ook geven de NS afvaltasjes aan reizigers, zodat die hun afval kunnen meenemen.

Wachtdagen

De onderhandelingen gaan vooral over een loonsverhoging en de afschaffing of beperking van wachtdagen. Schoonmakers die ziek zijn, krijgen de eerste twee dagen niet uitbetaald.

Op tafel ligt nu het bod van de werkgeversorganisatie OSB om de schoonmakers in drie jaar 5 procent meer salaris te geven en de wachtdagen in stappen af te schaffen. FNV Bondgenoten wil 10 procent meer loon en onmiddellijke afschaffing van de wachtdagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl