Rutte: Dehaene markant politicus

Premier Rutte vindt het overlijden van de Belgische oud-premier Dehaene een ongelooflijk groot verlies voor de Belgische en Europese politiek. Namens het kabinet brengt Rutte zijn medeleven over aan zijn Belgische collega Di Rupo.

Rutte typeert Dehaene als een markante verschijning die niet met meel in de mond sprak, een politicus in hart en nieren en ook een pragmatisch mens. "Hij kende zijn dossiers, dacht in oplossingen, was helder in zijn opvattingen en wist tegenstellingen te overbruggen, hoe groot ze soms ook leken."

Graag geziene gast

Volgens de premier was Dehaene ook in Nederland een graag geziene gast die met gezag sprak en naar wie werd geluisterd.

Dehaene overleed vandaag in Zuid-Frankrijk aan de gevolgen van een val. Hij was 73.

Bindende kwaliteiten

Ook andere Nederlandse politici en oud-politici betuigen hun deelneming. Oud-premier Wim Kok, die Dehaene lang als collega-premier meemaakte, noemt hem een markant politicus die grote bijdragen heeft geleverd aan de Europese integratie. Volgens Kok was Dehaene een bevlogen pragmaticus en was hij in staat om met creativiteit en doorzettingsvermogen complexe vraagstukken op te lossen. Kok roemt de bindende kwaliteiten van Dehaene.

De lijsttrekker van het CDA bij de Europese verkiezingen, Esther de Lange, zat met Dehaene in één fractie in het Europees Parlement. Ze typeert hem als een hardwerkende en scherpzinnige christendemocraat, met het hart op de juiste plaats. Volgens De Lange sprak Dehaene de taal van het volk en heeft hij niet alleen België, maar ook Europa vooruitgeholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl