NOS NieuwsAangepast

Tweede MERS-geval in Nederland

Opnieuw is een Nederlander besmet met het MERS-virus. De vrouw is opgenomen in het Isala-ziekenhuis in Zwolle en wordt in strikte isolatie verpleegd. Zij heeft in Saudi-Arabië een dromedarissenboerderij bezocht. MERS wordt waarschijnlijk overgebracht van kameelachtigen op mensen.

De vrouw is een familielid van de man van wie gisteren bleek dat hij in Saudi-Arabië besmet is geraakt met het MERS-virus. Zij heeft twee weken lang een hotelkamer met de man gedeeld. Beiden hebben volgens het RIVM aandoeningen die hen waarschijnlijk gevoeliger maken voor een infectie met het virus.

Meer patiënten

De GGD houdt de gezondheidstoestand van mensen die in contact zijn gekomen met de patiënten in de gaten. Als zij gezondheidsklachten krijgen, wordt er onderzoek gedaan. Het RIVM sluit niet uit dat in de komende weken bij meer patiënten een infectie met het MERS-coronavirus wordt vastgesteld.

De afgelopen weken verspreidde het MERS-virus zich vooral in Saudi-Arabië. Daar zijn inmiddels 147 mensen overleden aan het virus.

MERS-infecties kunnen ernstige luchtwegklachten veroorzaken, vooral bij mensen met gezondheidsproblemen. Mens-op-mensoverdracht van MERS komt weinig voor, behalve bij nauw contact met patiënten, zegt het RIVM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl