NOS NieuwsAangepast

Treinen gaan over op windenergie

Alle stroom op het Nederlandse spoornet wordt de komende jaren opgewekt door windmolens. De spoorvervoerders hebben dat vastgelegd in een nieuw stroomcontract met energieleverancier Eneco.

De Nederlandse Spoorwegen, Arriva, Veolia en de goederenvervoerders zijn samen de grootste energieverbruikers van Nederland. In de loop van volgend jaar moet de helft van al hun elektriciteitsverbruik op het spoor van windmolens komen. Binnen enkele jaren moet de overstap compleet zijn.

Afgesproken is dat de stroom niet uit de huidige markt mag komen. Daarmee is de overeenkomst belangrijk voor nog te bouwen windmolenparken op de Noordzee en in de Noordoostpolder. Toch zal de helft van de windenergie die het treinverkeer nodig heeft ook na 2018 uit het buitenland komen.

Het spoorvervoer verbruikt gemiddeld 1,4 terawattuur per jaar aan stroom. Dat is ongeveer gelijk aan het verbruik van de gemeente Amsterdam, met ruim 400.000 huishoudens. Van de stroom op het spoor komt verreweg het grootste deel voor rekening van de Nederlandse Spoorwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl