NOS VoetbalAangepast

Van Gaal: het is een afvalrace

Louis van Gaal weet in grote lijnen welke spelers starten in het oefenduel van Oranje met Ecuador. De bondscoach test zaterdag in Amsterdam voor het eerst het spelsysteem dat hij op het WK voor ogen heeft.

"Ik begin met de groep die ik anderhalve week getraind heb. Die weet waarmee we bezig zijn geweest", vertelde Van Gaal na afloop van de training in Hoenderloo. Ook begint hij met Robin van Persie, die veel speelminuten kan gebruiken. "Hij moet fit worden. Dit zijn allemaal opbouwwedstrijden voor hem."

Jong Oranje net zo belangrijk

De spelers die in de voorselectie zitten, maar zich nu bij Jong Oranje aansluiten voor twee EK-kwalificatieduels, zijn volgens Van Gaal helemaal niet uit beeld. "Jong Oranje is net zo belangrijk als het Nederlands elftal. Die spelers komen er later bij, als wij ze kiezen."

"Het is helemaal niet zo dat spelers die vandaag of volgende week pas binnenkomen, ook gekozen worden. Het is gewoon een afvalrace."

Tonny Vilhena, Karim Rekik, Quincy Promes en Jean-Paul Boëtius verlaten (tijdelijk) de groep van Van Gaal en gaan met ingang van vandaag verder bij Jong Oranje. De vier spelers moeten Jong Oranje helpen in de EK-kwalificatieduels tegen Schotland (28 mei) en Luxemburg (3 juni).

Beide groepen fitter

Eventueel kunnen Vilhena, Rekik, Promes en Boëtius daarna weer aansluiten bij de selectie voor Brazilië. Van Gaal: "De jongens weten dat ze hun plaats kunnen verdienen door ook bij Jong Oranje goed te spelen. Op die manier houd ik beide groepen fitter, en daar gaat het uiteindelijk om."

Van Gaal reist begin volgende week met een groep van 26 spelers naar Portugal voor een trainingskamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl