Jean-Luc Dehaene overleden

De Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene is overleden. Hij was 73 jaar.

De christendemocratische staatsman was in het zuiden van Frankrijk op bezoek in een koekjesfabriek, toen hij onwel werd. Dehaene was tot maart 2011 bestuurder bij de fabriek.

Dehaene was van 1992 tot 1999 premier, daarvoor was hij minister in verschillende Belgische kabinetten. Tot zijn dood was hij lid van het Europees Parlement. Hij was niet verkiesbaar bij de komende Europese verkiezingen.

Herstel

Dehaene wilde na de verkiezingen de politiek de rug toe keren. De politiek heeft de generatie van nu nodig, om de problemen van deze tijd op te lossen, zei hij tegen de VRT.

Dehaene had kanker, waarvoor hij onder behandeling was. Enkele weken geleden zei Dehaene dat hij optimistisch was over zijn herstel. De ziekte was in een vroeg stadium geconstateerd. Hij putte hoop uit het feit dat een oom met dezelfde ziekte heel oud was geworden.

De loodgieter

Hij was een politicus van de allergrootste orde, zei politiek journalist Bart Eeckhout van de Belgische krant De Morgen op Radio 1. Volgens Eeckhout kwam Dehaene soms visie tekort, maar compenseerde hij dat met daadkracht. Dat leverde hem de bijnaam 'de loodgieter' op.

Onder Dehaene werd in België de euro ingevoerd en bovendien maakte hij van België een federale staat. Hij noemde dat twee resultaten waarop hij trots was.

Verder was hij verantwoordelijk voor het aantreden van koning Albert. De overleden koning Boudewijn wilde dat prins Filip hem opvolgde, maar Dehaene bood - geheel volgens de wet - Albert de troon aan.

Dehaene kreeg ook te maken met de zaak-Dutroux, waardoor politie en justitie onder druk kwamen te staan. Dehaene had daar, net als de meeste politici, geen duidelijk antwoord op.

100 dagen

Eind jaren 80 lukte het België niet om uit een diepe politieke crisis te komen. De regering Martens was gevallen en er was geen zicht op de vorming van een nieuwe coalitie. Jean-Luc Dehaene werd gevraagd om te bemiddelen. Hij nam die opdracht aan met de woorden: "Sire geef me 100 dagen". Uiteindelijk duurde het 106 dagen voordat België een nieuwe regering had.

Na zijn premierschap was Dehaene, net als de Nederlandse oud-premier Lubbers, in de race voor een hoge Europese functie, maar dat lukte niet.

Tijdens een interview met de VRT eind april, over zijn afscheid uit de politiek, zei Dehaene dat hij zich niet meer zou bemoeien met de politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl