NOS NieuwsAangepast

Rutte: te veel asielzoekers voor NL

Premier Rutte noemt het aantal asielzoekers dat vooral vanuit Eritrea naar Nederland komt slecht nieuws. "Het gaat om grote aantallen. Dat is voor een land als Nederland niet op te vangen."

Hij heeft er vertrouwen in "dat staatssecretaris Teeven kan voorkomen dat die instroom op dit niveau doorgaat." Dat kan volgens Rutte binnen de asielafspraken met de andere Europese landen.

Voor de opstelling van Italië, dat dreigt asielzoekers ongeregistreerd Europa in te sturen, heeft Rutte geen goed woord over. "Dat is de bijl aan de wortel van het Europese asielbeleid."

Grenzen sluiten

PVV-leider Wilders wil dat staatssecretaris Teeven de Nederlandse grenzen sluit. "En anders moet hij maar een andere baan gaan zoeken."

Volgens Wilders moet er meer gedaan worden om te voorkomen dat Afrikanen naar Europa komen. "Volgens deskundigen staan er een miljoen Afrikanen klaar om hier naartoe te komen. Dat kunnen wij niet aan. Er moet opvang in de regio komen en meer handel met Afrikaanse landen, daar ben ik helemaal voor."

GroenLinks vindt dat Teeven "moet stoppen met suggereren dat hij de grenzen dicht kan gooien en zorgen voor een goede opvang." GroenLinks-Kamerlid Voortman noemt het spoeddebat dat rond 16.30 uur begint een goedkope verkiezingsstunt van de PVV.

Ze is het wel met Wilders eens dat de toename van het aantal vluchtelingen het directe gevolg is van de slechte situatie in Eritrea en Syrië.

Solidariteit

Het CDA vindt dat de buitengrenzen van Europa beter gecontroleerd moeten worden. De PvdA en D66 zijn het eens met de aanpak van Teeven, maar willen wel een Europese oplossing.

"De EU moet nu echt tot gezamenlijke oplossingen komen waarbij niet enkel naar elkaar gewezen wordt, maar waarin solidariteit voorop staat. Nederland moet daarin het voortouw nemen," zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl