NOS NieuwsAangepast

Waar komt de asielzoeker vandaan?

Staatssecretaris Teeven noemt de enorme toename van het aantal vluchtelingen uit Syrië en Eritrea alarmerend. Sinds de burgeroorlog in Syrië staat dat land bovenaan de Europese immigratiecijfers.

Maar ook de slechte mensenrechtensituatie in Eritrea, waar martelingen op grote schaal plaatsvinden, veroorzaakt een grote stroom vluchtelingen. Vooral in april 2014 is er een grote aanwas uit dat land, blijkt uit de recentste cijfers.

Ook in de cijfers van Eurostat van 2013 is al een toename te zien van vluchtelingen uit Eritrea. Dat wordt duidelijk als je het laatste kwartaal van vorig jaar vergelijkt met de statistieken over het hele jaar.

Uit de cijfers van 2013 blijkt dat 7 procent van alle naar Europa gevluchte Eritreeërs uiteindelijk in Nederland een asielaanvraag doet. Duitsland en Zweden zijn het populairst onder vluchtelingen uit Eritrea, waar respectievelijk 38 en 30 procent van de asielaanvragen terechtkomt.

Eritrea stond eind vorig jaar op plaats 3 van de meeste asielaanvragen in Nederland, verantwoordelijk voor 8 procent van de aanvragen in ons land. De meeste asielzoekers kwamen uit Syrië, gevolgd door Somalië.

Staatssecretaris Teeven stuurde begin deze maand al een brief aan de Tweede Kamer waarin hij schreef dat de instroom van Eritreeërs in april opmerkelijk is gestegen. De minister heeft cijfers in handen waaruit blijkt dat vluchtelingen uit Eritrea ruim 40 procent van het aantal asielaanvragen vertegenwoordigen.

De vraag die de politiek al jaren bezighoudt: moet Nederland meer of minder asielaanvragen accepteren? Wanneer we kijken naar andere Europese landen, blijkt dat in 2013 Nederland niet enorm populair was onder asielzoekers. Nederland staat op de zevende plaats in de lijst van meeste aanvragen.

De cijfers van Eurostat geven natuurlijk geen beeld over de stroom van illegalen binnen Europa. Frontex, de organisatie die de Europese grensbewaking doet, schat dat het totale aantal illegale migranten deze zomer nog toeneemt. Vooral via Italië en Griekenland komen veel vluchtelingen Europa in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl