NOS NieuwsAangepast

"EU-samenwerking moet beter"

De Tweede Kamer kan meer invloed uitoefenen in Europa door meer samen te werken met andere nationale parlementen. Dat staat in het rapport Voorop in Europa dat VVD-Kamerlid René Leegte heeft aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Leegte kreeg eind vorig jaar de opdracht om te onderzoeken hoe de Kamer meer grip kan krijgen op Brusselse besluitvorming. Hij ontdekte dat veel van de onderwerpen die in de Tweede Kamer op de agenda staan min of meer in dezelfde periode ook door andere parlementen worden behandeld.

"Samenwerken ligt dus voor de hand. Wij kunnen elkaar informeren. Laten we kennis delen om gemeenschappelijk te kunnen optreden. Door betere samenwerking met andere parlementen, kan de Kamer zich ook nadrukkelijker rechtstreeks met Brussel bemoeien", zegt Leegte.

EU-rapporteur

Volgens het Kamerlid kunnen we nu via onze ministers invloed uitoefenen in Europa. "Maar met alle nationale parlementen samen kunnen we ook rechtstreeks de Europese Commissie benaderen. We moeten nieuw beleid niet altijd aan de Europese Commissie overlaten. We kunnen ook zelf plannen ontwikkelen."

In het rapport (.pdf) doet Leegte aanbevelingen die de nationale parlementen kunnen helpen elkaar snel te leren vinden. Zo pleit hij ervoor dat elke Kamercommissie een vaste EU-rapporteur aanwijst zodat de Kamerleden op de hoogte blijven van de Europese ontwikkelingen op alle dossiers. Ook zou bij elk werkbezoek van leden van de Tweede Kamer als vast agendapunt de informatie-uitwisseling over de parlementaire Europese werkwijze aan de orde moeten komen.

Telefoonlijst

Dat een goede samenwerking tussen de parlementen nog van de grond moet komen, merkte Leegte toen hij namens het Nederlandse parlement contact ging onderhouden met de andere parlementen. Hij ontdekte dat er niet eens een telefoon- en e-maillijst was van zijn collega's. "Soms zijn het simpele dingen die het leven makkelijk maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl