NOS NieuwsAangepast

Illegale kalverhandel opgerold

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft samen met het Openbaar Ministerie twee verdachten van illegale handel in kalveren opgepakt.

De twee werken bij een bedrijf dat zich schuldig zou maken aan het illegaal verzamelen en doorverkopen van fokkalveren. De aanhouding vond plaats in het noorden van het land.

Strenge eisen

Dieren mogen in Nederland alleen worden verhandeld via erkende verzamelplaatsen die aan strenge eisen voldoen. Ook moeten ze officieel geregistreerd worden, zodat snel hun herkomst achterhaald kan worden als er een besmettelijke dierziekte uitbreekt.

Afgelopen januari hadden inspecteurs van de NVWA en het OM het verdachte bedrijf al doorzocht en de administratie in beslag genomen.

Overgeladen

De verdenking ontstond enige tijd geleden tijdens de controle van een veewagen met kalveren. Die bleken illegaal te zijn verzameld en overgeladen uit verschillende veewagens.

De voedselautoriteit noemt de illegale handel gevaarlijk voor de koper omdat die niet weet of de dieren ziektevrij zijn. En door het risico van dierziekten vormen de fraudeurs ook een bedreiging voor de export van hoogwaardige runderen, aldus de NVWA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl