NOS NieuwsAangepast

Oppositie kritisch over economie

Oppositiepartijen reageren kritisch op de jongste cijfers over de economie en de reacties van het kabinet erop. Volgens SP-leider Roemer is minister Dijsselbloem het zicht op de werkelijkheid kwijt door te zeggen dat de crisis in Nederland voorbij is. Roemer vindt dat Dijsselbloem "gevangen zit in zijn eigen cijferretoriek". Hij benadrukt dat in een jaar tijd 112.000 banen zijn verdwenen.

Volgens PVV-voorman Wilders is een vertrek uit de Europese Unie de oplossing voor de problemen rond economie en werkloosheid. "Dat levert banen op en economische groei". Hij verwijst naar landen als Zwitserland en Noorwegen, die geen lid zijn van de EU.

Belastingen

Ook volgens het CDA en GroenLinks laten de cijfers zien dat de crisis niet voorbij is. CDA-Kamerlid Van Hijum benadrukt de toenemende werkloosheid en het afnemende aantal banen. "Het vertrouwen keert pas terug als het kabinet de belastingen voor gezinnen en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf structureel verlaagt". GroenLinks-Kamerlid Klaver vindt dat het kabinetsbeleid van bezuinigingen het herstel van de economie moeilijker maakt. "Een zachte winter en de cijfers over de groei gaan weer in de min."

Wake-up call

D66 beschouwt de cijfers als een wake-up call. Woordvoerder Koolmees is blij dat het CBS ook economisch herstel ziet, maar volgens hem moet op de lange termijn worden gewerkt aan economische groei en een sluitende begroting zonder aardgasbaten. Hij vindt dat Nederland nu te veel van die baten afhankelijk is.

De regeringspartijen VVD en PvdA benadrukken, net als het kabinet, dat de "onderliggende cijfers" van het CBS een positief beeld geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl