NOS NieuwsAangepast

Chinezen vluchten uit Vietnam

Honderden Chinezen uit Vietnam zijn uitgeweken naar Cambodja. Ze slaan op de vlucht vanwege de anti-Chinese rellen in Vietnam, waarbij zeker één dode is gevallen. Er zijn ook berichten dat het er twintig zijn.

De Cambodjaanse politie zei dat zich gisteren meer dan zeshonderd Chinezen bij een grenspost in het zuidoosten van Cambodja hebben gemeld. Die ligt niet ver van de industriële centra in het zuiden van Vietnam, waar de meeste rellen uitbraken.

De meesten zijn naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh doorgereisd, waar ze de ontwikkelingen in Vietnam afwachten.

Vliegveld

Ook op het vliegveld van Ho Chi Minhstad is het druk met vertrekkende Chinezen. "We voelen ons niet veilig hier. Daarom willen we weg uit Vietnam", zei een medewerker van een staalfabriek tegen een persbureau.

De man kocht een enkele reis naar China. Ook tickets voor Maleisië, Cambodja, Taiwan en Singapore worden goed verkocht.

Arrestaties

In een provincie ten noorden van Ho Chi Minhstad hebben 460 bedrijven schade opgelopen. Daar zitten veel Taiwanese bedrijven bij die door woedende menigten voor Chinese bedrijven werden aangezien.

De politie zegt dat in dezelfde provincie veertig agenten gewond zijn geraakt. Zeshonderd mensen zijn opgepakt voor plundering en opruiing.

Maatregelen

De Chinese ambassade in Hanoi heeft de regering van Vietnam gemaand maatregelen te nemen om de veiligheid en rechten van Chinese burgers te waarborgen.

Duizenden Vietnamezen staken gisteren Chinese bedrijven in brand en vielen Chinese burgers aan. Ze zijn boos omdat China een olieplatform in de Zuid-Chinese Zee heeft gebouwd. De Vietnamezen zeggen dat het platform in Vietnamese wateren ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl