NOS NieuwsAangepast

Rechter buigt zich over foto's Amalia

Twee foto's van prinses Amalia staan vandaag centraal in de rechtbank. Nieuwe Revu publiceerde vorig jaar twee foto's van de prinses op het hockeyveld, vlak voor de inhuldiging van Willem-Alexander als koning. Schending van de persoonlijke levenssfeer van Amalia, vindt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Nee, zegt Nieuwe Revu, het gaat hier niet om de persoonlijke levenssfeer, maar om de zogeheten mediacode. Die code werd tien jaar geleden in het leven geroepen door het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst en is bedoeld om het privéleven van de familie en met name de kinderen te beschermen, zodat er niet voortdurend foto's opduiken van hun vakantie of van de prinsesjes op school of tijdens het sporten.

In ruil daarvoor zijn er voor de media een paar momenten per jaar waar ze dan poseren voor de pers, in de zomer op het strand of tijdens de wintersport in Lech.

Persvrijheid

"Maar Nieuwe Revu is het niet met die code eens en vindt dat de persvrijheid wordt beperkt", zei Koninklijk Huis-verslaggever van de NOS Menno Reemeijer in het Radio 1 Journaal. "Nieuwe Revu vindt dat we het recht hebben om meer te weten van de familie en in dit geval de troonopvolgster, Amalia."

Dus verscheen er vorig jaar in het blad een kritisch artikel over de mediacode waarin die code min of meer bewust werd overtreden met twee foto's van Amalia die aan het hockeyen is. De RVD reageerde direct. De dienst sleepte het blad voor de rechter en die zaak dient vandaag.

Meer processen

Waar gaat het nu om? Reemeijer: "Aan de ene kant het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, vastgelegd in de Europese Rechten van de Mens. En aan de andere kant de vrijheid van de pers, die de vrijheid moet hebben om te kunnen berichten in het kader van het algemeen belang, over in dit geval de troonopvolgster."

Het is niet de eerste keer dat de RVD een proces aanspant wegens foto's die in de ogen van de dienst niet gepubliceerd hadden mogen worden. De afgelopen jaren zijn er foto's gepubliceerd van een skivakantie in Argentinië, van een vakantie in Italië, van Máxima en haar dochters op het strand in Wassenaar.

Ook doken foto's op van het interieur van de Eikenhorst, vlak voordat de koning en koningin, toen nog prins en prinses, daar gingen wonen. Al die zaken hebben de Oranjes gewonnen, omdat de rechter oordeelde dat het privébelang boven de persvrijheid ging.

Uitzonderingen

Maar Nieuwe Revu probeert het nu toch weer. Het blad begrijpt weliswaar dat je gewone foto's over het privéleven van leden van de koninklijke familie niet mag publiceren. Maar er zijn uitzonderingen, vindt Nieuwe Revu.

Reemeijer: "Die zijn ook bepaald door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Aanleiding waren rechtszaken die prinses Caroline van Monaco en haar man in het verleden hebben gevoerd. Bij één daarvan ging het om foto's van Caroline en haar gezin tijdens een skivakantie. Dat lijkt heel privé, maar de foto's stonden bij een artikel over haar doodzieke vader, prins Rainier."

"Die werd op zijn ziekbed verzorgd door de zus van Caroline, prinses Stéphanie, ook te zien op de foto. De strekking van dat artikel was: terwijl haar vader op zijn sterfbed lag en verzorgd werd door zijn dochter, was zijn andere dochter gewoon op skivakantie. Het hof oordeelde toen dat de foto van de skivakantie relevant werd voor het artikel dat over de laatste dagen van prins Rainier ging."

Nieuwscontext

Met andere woorden: privéfoto's van royals in Nederland mogen niet, tenzij ze in een nieuwscontext worden geplaatst. Dus er is wel degelijk ruimte om foto's van Amalia, hoe privé ook, te publiceren.

Reemeijer: "Het zal onder meer over dit soort zaken gaan vandaag. En of die ruimte er was, zal de rechter dan bepalen. En hij zal dan ook oordelen over de eis van de koning en koningin. Die willen dat het artikel van internet wordt gehaald en ze eisen 1000 euro schadevergoeding voor de geleden immateriële schade van Amalia en dat is eigenlijk een bedrag dat ze in vergelijkbare kwesties ook hebben geëist."

De uitspraak is op zijn vroegst over zes weken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl