NOS NieuwsAangepast

Defensie op de vingers getikt

De Nationale Ombudsman heeft Defensie op de vingers getikt omdat de organisatie te lang heeft gewacht met de behandeling van een Bosnië-veteraan met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Ook stond de man door de vele herkeuringen onnodig vaak bloot aan spanningen.

De man was in 1993 uitgezonden als dienstplichtig militair naar Joegoslavië. Hij maakte deel uit van de UNPROFOR-missie. In 2006 verslechterde de situatie van de man. Hij probeerde onder meer zelfmoord te plegen.

De oud-militair vroeg Defensie om hulp. Uiteindelijk startte de behandeling pas in 2010. Volgens de ombudsman kan dit Defensie worden aangerekend en heeft het ministerie daarmee "het vereiste van bijzondere zorg geschonden". De ombudsman benadrukt dat psychisch beschadigde veteranen juist snel en adequaat behandeld moeten worden.

Moeder

De klacht bij de ombudsman was ingediend door de moeder van de militair. Zij maakte zich zorgen om haar zoon en had Defensie om hulp geraagd, maar voelde zich niet gehoord.

In het rapport wordt geconcludeerd dat de behandeling van de klacht onwenselijk lang heeft geduurd. De ombudsman wijst erop dat het niet de eerste keer is dat de klachtenbehandeling binnen het ministerie van Defensie lang op zich laat wachten en vraagt de minister "om bijzondere aandacht te geven aan het voortvarend behandelen van klachten binnen haar organisatie".

Ook handelde Defensie onzorgvuldig door in eerste instantie onjuiste gegevens over de keuring van de man te verstrekken.

Excuses

Defensie heeft excuses aangeboden aan de moeder van de oud-militair voor de manier waarop haar klacht is behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl