NOS NieuwsAangepast

Moordaanklacht kapitein Sewol

De kapitein en drie leidinggevende bemanningsleden van de Sewol worden aangeklaagd voor moord. Het officiële dodental van de ramp met de Zuid-Koreaanse veerboot staat op 281, 23 mensen worden nog vermist.

Openbaar aanklager Ahn Sang-don zei tijdens een persconferentie dat het gedrag van de kapitein, de eerste en tweede officier en het hoofd van de machinekamer heeft geleid tot onnodig veel slachtoffers. Ze kunnen levenslang krijgen, volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Ballasttanks

De Sewol zonk op 16 april. Volgens de openbaar aanklager was het schip net verbouwd om meer mensen te kunnen vervoeren. Daardoor was de veerboot moeilijker stabiel te houden. Bovendien waren er veel te veel mensen aan boord en had de Sewol niet genoeg water in de ballasttanks.

Vanwege sterke stromingen in het vaargebied luisterde boot minder nauwkeurig. De bemanning maakte een te scherpe bocht om dat te corrigeren, waarna de veerboot snel slagzij maakte en zonk. De openbaar aanklager verwijt de 68-jarige kapitein Lee Joon-seok dat hij ten tijde van het ongeluk niet op de brug was en het sturen overliet aan de derde officier.

Nalatigheid

Passagiers die de boot wilden verlaten werden opgeroepen om in hun hut te blijven. Toen de hulpdiensten arriveerden verlieten de kapitein en veel bemanningsleden als een van de eersten de Sewol en verzuimden daarmee hun plicht te vervullen om passagiers in nood te helpen.

Elf andere bemanningsleden die de bootramp overleefden worden aangeklaagd wegens nalatigheid. Aan boord waren 476 passagiers, van wie 339 kinderen die op schoolreis waren. 172 mensen zijn gered.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl