NOS NieuwsAangepast

Nieuw onderzoek naar Drent

Politie en Openbaar Ministerie hebben de afgelopen anderhalf jaar opnieuw onderzoek gedaan naar de voormalig eigenaar van kinderdagverblijf het Hofnarretje, Albert Drent. Dat melden bronnen rond het onderzoek aan de NOS.

Het nieuwe onderzoek is afgedwongen door ouders van de slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak. Ze willen dat Drent wordt vervolgd.

Het gerechtshof beslist vandaag, ook op basis van het nieuwe onderzoek, of Drent vervolgd moet worden.

Beeldmateriaal

Advocaat Richard Korver heeft volgens bronnen beeldmateriaal aan justitie gegeven om het vervolgingsverzoek kracht bij te zetten. Dat beeldmateriaal gaf politie en justitie aanleiding tot extra onderzoek.

Bronnen rond het onderzoek zeggen dat op de beelden Albert Drent te zien is op een bijeenkomst met pedofielen in een horecagelegenheid. Het Nederlands Forensisch Instituut kon dat niet vaststellen, waarna ook een Brits laboratorium naar de beelden keek. Dat ontdekte op enkele punten een gelijkenis tussen Drent en de man op de beelden.

Onvoldoende zekerheid

Volgens het Openbaar Ministerie waren die paar punten onvoldoende om met zekerheid te zeggen dat het om Drent gaat. Ook ander ingebracht bewijsmateriaal is volgens het OM onvoldoende om Drent strafrechtelijk iets te verwijten. Dat bewijsmateriaal bestaat onder meer uit onderzoeksrapporten van diverse instanties naar de gang van zaken rond het Hofnarretje, ten tijde van het misbruik door Robert M. op en via het kinderdagverblijf. Het OM heeft volgens bronnen rondom het onderzoek het gerechtshof daarom laten weten geen nieuwe aanleiding te hebben om Drent te vervolgen.

Het beeldmateriaal is volgens bronnen enkele jaren oud, in ieder geval van voor het bekend worden van de Amsterdamse zedenzaak. De meeste kinderen die door Robert M. werden misbruikt, zaten op het Hofnarretje.

Geen vervolging

Het OM besloot in november 2011 al dat Drent niet vervolgd zou worden voor zijn rol in de Amsterdamse zedenzaak. De ouders van de slachtoffers willen dit toch. Zij verdenken Drent ervan dat hij van het misbruik door Robert M. op de hoogte is geweest. Ook zou hij te weinig hebben gedaan met signalen van ouders over misbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl