NOS NieuwsAangepast

Kabinet beperkt vuurwerkverkoop

Het kabinet legt de verkoop van vuurwerk verder aan banden. Ook worden de tijden beperkt waarop vuurwerk afgestoken mag worden.

Vorig jaar konden consumenten vuurwerk kopen van 29 tot en met 31 december. Nu mag de verkoop pas op 30 december beginnen.

Afgelopen jaren mocht er op 31 december van 10:00 uur 's ochtends tot 02:00 uur 's nachts vuurwerk worden afgestoken. Voortaan mag dat pas vanaf 18:00 uur.

Geen oplossing

Leo Groeneveld, voorzitter van de belangenvereniging van vuurwerkverkopers, zegt dat de nieuwe maatregel het probleem niet oplost. Volgens hem is niet het legale, maar het illegale vuurwerk een probleem.

"Rond kerst zijn er al duizenden klachten, maar dan is de officiële verkoop nog niet begonnen. De tijden voor legale vuurwerk kunnen ingeperkt worden, maar het illegale vuurwerk is daarmee het land niet uit." Aldus Groeneveld.

Verbod

De afgelopen maanden maakten de burgemeesters van de vier grote steden zich sterk voor het inperken van het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling.

Burgemeester Broertjes van Hilversum noemt het besluit van het kabinet "fantastisch". Volgens hem wordt er met deze beperkingen echt een verschil gemaakt. Vorige maand kwam Broertjes al met een Algemene Plaatselijke Verordening, waarmee hij kan verbieden dat er in het centrum vuurwerk wordt afgestoken tijdens de jaarwisseling.

Ook tweederde van de Nederlanders wil het afsteken van vuurwerk door particulieren verbieden. Dat bleek eind vorig jaar uit een peiling van EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl