Kamer wil aanpak Gülenbeweging
De Tweede Kamer wil af van de schimmigheid rond de Turkse Gülenbeweging en zijn onderwijsinstellingen. De Kamerleden willen dat minister Asscher meer onderzoek doet. Ze maken zich zorgen over de stille invloed van de conservatieve islamitische organisatie.
Kamerlid Van Klaveren: "De organisatie heeft twee gezichten. Naar buiten seculier, naar binnen heel religieus. De beweging is schadelijk voor de samenleving en de subsidies moeten worden stopgezet." VVD-Kamerlid Asmani vergelijkt de beweging met een spiegelpaleis. PVV-Kamerlid De Graaf wil de AIVD inzetten om aan Gülen gelieerde instellingen op te sporen zodat ze kunnen worden gesloten.
Slimme koppen
"Ze halen op hun scholen de slimme koppen eruit en zetten die op cruciale plaatsen in de samenleving om hun macht te vergroten", zegt SP-Kamerlid Karabulut. Ook zij wil dat van alle organisaties gelieerd aan Gülen de subsidies worden stopgezet. De beweging is ook betrokken bij de krant Zaman, waarvoor minister Asscher op het laatste moment afzegde voor de opening.
Volgens Karabulut vinden veel Turken het moeilijk om eruit te stappen of kritiek op de beweging te leveren. "Als ik kritisch ben krijg ik de vreselijkste termen naar mijn hoofd. Nu ben ik niet zo bang, maar veel Turkse Nederlanders wel."
PvdA en D66 vinden ook dat de beweging transparanter moet worden. Maar zij wijzen op de onderwijsvrijheid en de vrijheid om je eigen standpunten en religie te verkondigen.
Onderwijsvrijheid
Scholen sluiten en subsidies stopzetten kan niet zomaar, zegt minister Asscher. "De vrijheid van onderwijs bepaalt dat de overheid geld geeft aan scholen die volgens de onderwijsinspectie binnen de wet werken. Dat geldt ook voor katholieke scholen. Die worden ook niet beoordeeld op de transparantie van de katholieke kerk als instituut."
Asscher weet niet om hoeveel studiehuizen en hoeveel jongeren het gaat.
Ook hij maakt zich zorgen door de signalen vanuit de Turkse gemeenschap. Hij zegde de Kamer toe dat nog vóór de zomer het rapport klaar is over dit soort religieuze bewegingen. Daar werkt ook Forum aan mee, dat eerder onderzoek naar Gülen deed.
Ondertussen neemt in Turkije de strijd tussen aanhangers van Erdogan en zijn politieke tegenstander Gülen toe. Vanuit zijn woonplaats in de Verenigde Staten voert Gülen oppositie. Zijn aanhangers bekleden veel sleutelfuncties in de Turkse maatschappij.