NOS NieuwsAangepast

Forse groei familiebedrijven

Familiebedrijven doen het beter dan de rest van de Nederlandse economie. Komend jaar is sprake van een groei van 7 procent. Dat zegt voorzitter Albert Jan Thomassen van de Vereniging Familiebedrijven Nederland.

Thomassen noemt als sterke punten van een familiebedrijf onder meer doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheid. Bovendien hebben familiebedrijven geen al te grote financiële risico's genomen, zegt hij.

Conservatief

Familiebedrijven zijn in feite conservatieve ondernemingen, zegt ondernemer Bas Kuypers van Kuijpers uit Helmond. "We zijn conservatief gefinancierd, hebben minder vreemd vermogen en daardoor meer zeggenschap in ons eigen bedrijf."

Volgens de meeste ondernemers is dat een voordeel. "We willen er morgen ook nog zijn", zegt Marlies van Wijhe van de gelijknamige verffabriek uit Zwolle. "En overmorgen ook. Daarom nemen we geen overdreven risico's en wil het personeel graag voor ons werken. De meesten werken hier al jaren."

Lagelonenlanden

Bijkomend voordeel is dat de bedrijven niet zo snel de productie zullen verplaatsen naar lagelonenlanden. "In theorie kan je de boel oppakken, maar in de praktijk doen we dat nauwelijks", zegt Marlies van Wijhe. "We zitten vast aan de plek waar we als bedrijf vandaan komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl