NOS NieuwsAangepast

Jeugdinrichting Amsterdam dicht

De particuliere justitiële jeugdinrichting Amsterbaken in Amsterdam gaat op 1 januari 2016 dicht. De 80 plaatsen daar zijn niet meer nodig, omdat de jeugdcriminaliteit is afgenomen.

Dat schrijft staatssecretaris Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Door de sluiting gaan ongeveer 170 arbeidsplaatsen verloren.

Tussen 2010 en 2013 is de bezetting van de jeugdinrichtingen in Nederland met een kwart afgenomen. De verwachting is dat die ontwikkeling doorzet.

Overgeplaatst

Op dit moment verblijven er gemiddeld 64 jongeren in Amsterbaken. In de loop van 2015 wordt bekeken hoeveel van hen in de loop van het jaar vrijkomen of overgeplaatst worden naar een andere inrichting.

Na de sluiting van Amsterbaken en eerder ingezette bezuinigingen blijven in 2017 nog 520 plaatsen over voor jongeren. Momenteel zijn dit er nog 650.

Groepsverband

De staatssecretaris zei eind maart dat hij geen gevangenissen meer wil sluiten, maar hij had het toen niet over jeugdinrichtingen. Die vormen een aparte categorie, zegt een woordvoerder.

Hij wijst erop dat de veroordeelden in jeugdinrichtingen in groepsverband worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij, en dat die aanpak niet mogelijk is als de groepen te klein worden. Het zou daarom beter zijn om een hele inrichting te schrappen, dan hier en daar een aantal plaatsen.

Totaal onverwacht

Voor Amsterbaken kwam het nieuws totaal onverwacht. "We wisten dat de staatssecretaris bekend zou maken dat een justitiële jeugdinrichting de deuren zou moeten sluiten, maar dat hij voor ons zou kiezen hebben we echt niet aan zien komen," zegt Mariënne Verhoef, directeur van jeugdzorginstelling Spirit, waar Amsterbaken onder valt.

Verhoef hoopt morgen in gesprek te kunnen gaan met burgemeester Van der Laan van Amsterdam. "Sluiting van Amsterbaken vinden wij onverantwoord. Vooral voor de hulpverlening van jongens in Amsterdam en de rest van Noord-Holland, maar ook voor de medewerkers van Amsterbaken is dit een verschrikkelijk besluit", aldus Verhoef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl