NOS NieuwsAangepast

Oudste telescoop gevonden in Delft

In Delft is bij opgravingen onlangs de oudste telescoop van Nederland gevonden. Het apparaat is een technologisch Nederlands hoogstandje uit de eerste helft van de zeventiende eeuw.

De telescoop wordt één van de topstukken in het vernieuwde museum Het Prinsenhof, dat vrijdag 23 mei wordt geopend door koning Willem-Alexander.

Metalen buisje

Archeologen vonden bij de bouw van een spoortunnel een metalen buisje van 10 centimeter en dachten dat het een kogelhuls was. Bij het schoonmaken zagen ze tot hun verrassing dat er aan beide kanten van de buis een glazen plaatje zat.

Na uitgebreid onderzoek concludeerden wetenschappers dat de Delftse ontdekking afkomstig is uit het begin van de zeventiende eeuw.

De telescoop uit Delft is overigens niet de oudste nog bestaande telescoop ter wereld. Dat is er een uit 1609, van Galilei.

Bergen op de maan

De Delftse telescoop is na uitvoerig onderzoek weer in elkaar gezet. De kijker werkt weer als vanouds; hij vergroot vijf keer, genoeg om bergen op de maan te kunnen waarnemen. Maar dat zullen de bezoekers van het museum niet met eigen ogen mogen uitproberen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl