NOS NieuwsAangepast

Stagiair licht gemeente A'dam op

De politie heeft vijf mannen opgepakt voor fraude bij de gemeente Amsterdam. Een van de verdachten werkte als stagiair bij de gemeente. Hij zou betrokken zijn geweest bij het vervalsen van een factuur van ruim 186.000 euro.

De factuur was van een gemeentelijk afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel. De stagiair, die op het stadsdeel bij de afdeling beveiliging werkte, onderschepte de nota en liet het rekeningnummer van het afvalbedrijf veranderen. Vervolgens legde hij de factuur terug op de stapel te betalen facturen.

De zaak kwam in januari aan het licht toen een bank argwaan kreeg en de gemeente inlichtte. Die deed vervolgens aangifte. Onderzocht wordt of er fraude is gepleegd met meer facturen.

40.000 euro

Na de ontdekking hebben de betrokken banken een groot deel van het overgeschreven bedrag bevroren en teruggeïnd. Zo'n 40.000 euro bleek al te zijn opgenomen. Van dat bedrag is 11.350 euro aangetroffen bij de arrestanten. De rest hoopt de gemeente terug te krijgen in de strafzaak die het Openbaar Ministerie aanspant.

Behalve de stagiair zijn de vermoedelijke vervalser van het rekeningnummer en een tussenpersoon aangehouden. De andere twee arrestanten waren katvangers die hun rekening beschikbaar hadden gesteld, zegt het OM. Het vijftal, tussen de 20 en 62 jaar, wordt verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl