NOS NieuwsAangepast

Nederland is goed voor homo's

Nederland doet het goed als het het gaat om homorechten. Ons land is gestegen naar de vierde plaats van de Europese Rainbow Index van de ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association).

Vorig jaar stond Nederland nog achtste. De stijging is volgens het ministerie van OCW te danken aan twee wetten die begin dit jaar zijn ingevoerd. De Wet Erkenning Genderidentiteit maakt het een stuk makkelijker om je geslacht te veranderen in officiële documenten. De Wet Lesbisch Ouderschap zorgt ervoor dat de vrouwelijke partner van een moeder het kind ook kan erkennen als haar eigen kind. Dat moest voorheen via de rechter.

Intolerantie

Minister Bussemaker is trots op de Nederlandse positie. Toch zijn we er nog niet, zegt de minister. "We moeten blijven optreden tegen intolerantie. Tegen mensen die niet willen begrijpen, niet willen accepteren dat mensen wezenlijk anders kunnen zijn dan jijzelf."

De minister maakt zich met name zorgen om de houding van veel jongeren tegenover homo's. Ze zal dit ook aankaarten tijdens een internationale homo-emancipatietop op Malta.

Rusland

De rechten van homo's, lesbiennes, bi- en transseksuelen zijn volgens de ILGA in Europa het beste geregeld in het Verenigd Koninkrijk. Op de tweede plaats staat België. Spanje is dit jaar derde geworden

Rusland, Azerbeidzjan en Armenië zijn de hekkensluiters van de lijst met 49 landen. Rusland nam vorig jaar een wet tegen homo-propaganda aan, die het westen algemeen wordt beschouwd als een anti-homowet. De wet leidde tot veel protesten, met name uit het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl