NOS NieuwsAangepast

Zelfs bij WIDM is 'r grens aan stress

Het zijn stressvolle maanden op de redactie van het televisieprogramma Wie is de Mol. De telefoon staat roodgloeiend en producente Linda Kramer is dag en nacht bereikbaar. "Voor het programma gaat binnenkort een grote ploeg naar het buitenland. Dan wil je dat alles goed is geregeld, maar soms blijkt op het laatste moment dat dat niet zo is. Dan is het aanpoten."

Vandaag liet minister Asscher van Sociale zaken weten dat hij stress op de werkvloer wil aanpakken. "De bekende uitspraak 'van hard werken wordt niemand ziek', klopt in de praktijk niet", zei hij.

Volgens Kramer is het in de branche waarin zij werkt normaal om onder hoge druk te presteren. "Wij maken hier televisieprogramma's en organiseren evenementen. Daarvoor geldt vaak dat op het laatste moment dingen anders moeten."

Grenzen

Kramer ervaart in dit soort periodes stress. Soms functioneert ze hierdoor beter. "Als je de druk voelt, kun je vaak net wat harder lopen dan normaal. Maar er is een grens. Dat is het moment dat je stilvalt van de stress. Dat je doodslaat en het werk niet meer kunt overzien. Dan moet ik gaan zitten en bedenken: 'wat gebeurt er allemaal en hoe gaan we dit oplossen?'."

Haar collega Momo Zarroue vindt zichzelf redelijk stressbestendig. "Maar ik ben er erg gevoelig voor als leidinggevenden gaan stressen. Dan neem ik dat toch over." Sinds het begin van dit jaar heeft hij het erg druk en rolt hij van het ene project in het andere. Zo werkte hij mee aan de nationale uitzending van 5 mei. Daarna had hij een dag vrij en ging hij door met Wie is de Mol.

Volgens hem is het in zijn geval onmogelijk om niet 24 uur per dag bereikbaar te zijn. "Telefoon uit en naar huis gaan als je stress hebt kan echt niet meer. Vooral nu je mail op je telefoon ontvangt. Wij hebben mensen in het buitenland voor ons werken. Dan zijn er soms belangrijke zaken die niet tot morgenochtend kunnen wachten."

Geen taboe

Zarroue en Kramer zijn het eens met minister Asscher dat stress op de werkvloer aangepakt moet worden door het thema bespreekbaar te maken. "De sfeer onderling is in dit vak ontzettend belangrijk", zegt Kramer. "Als die niet goed is, zien de kijkers dat uiteindelijk op televisie. De mensen hier weten hoe stressvol het werk kan zijn. We proberen op die momenten de schouders eronder te zetten en problemen samen op te lossen."

Het is daarom belangrijk dat er geen taboe heerst rond stress en dat er over gesproken kan worden. "Op het moment dat je denkt: 'ik weet het niet meer', dan is het te laat", zegt Kramer. Zelf heeft zij nooit van de stress thuis gezeten. "En ik ga er ook niet van uit dat dat ooit gaat gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl