NOS NieuwsAangepast

Rijbewijs kwijt na fraude alcoholslot

Bij 32 mensen is het rijbewijs ingenomen omdat ze hebben gefraudeerd met het alcoholslot in hun auto. Dat zegt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Ze ontkoppelden het alcoholslot tijdens het rijden waardoor ze onderweg niet hoefden te blazen, wat verplicht is. Vier van hen hadden met de stroomvoorziening van het alcoholslot gesjoemeld terwijl de auto stilstond. Daardoor vroeg het apparaat niet om een verplichte tweede test.

Software aangepast

De overtreders liepen tegen de lamp tijdens een controle. De instantie leest regelmatig de alcoholsloten uit, zodat ze kunnen zien wat er met het apparaat is gebeurd.

Inmiddels heeft de RDW samen met de ontwikkelaar van het alcoholslot de software aangepast. Mensen die het slot ontkoppelen, krijgen nu een harde pieptoon te horen wanneer ze onderweg opnieuw moeten blazen. Die piep is zo hard en irritant dat je daarmee niet kunt blijven rijden, zegt het CBR.

Afgelopen februari bleek uit onderzoek van de NOS dat de alcoholsloten makkelijk te omzeilen zijn. Het CBR erkende toen dat het systeem niet waterdicht is en kondigde maatregelen aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl