NOS NieuwsAangepast

Turkije: Cyprus krijgt niets

Turkije is niet van plan om Cyprus de schadevergoeding te betalen van 90 miljoen euro die het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EVRM) gisteren vaststelde. De Turkse minister Davutoglu van Buitenlandse Zaken wijst erop dat zijn land Cyprus niet erkent.

Een derde van het bedrag is bedoeld voor nabestaanden van Grieks-Cyprioten die zijn verdwenen bij de bezetting door Turkije van Noord-Cyprus in 1974. Zestig miljoen euro is voor Grieks-Cyprioten die na de Turkse invasie werden verdreven.

"De uitspraak van het Hof bevat juridische tegenstrijdigheden en daarom is het voor ons niet bindend, qua betalingen", sprak Davutoglu.

Turkse invasie

Cyprus spande de zaak twintig jaar geleden aan bij het EVRM. Als lid van de Raad van Europa is Turkije gebonden aan uitspraken van het Hof. In 2001 velde het Hof al een oordeel over de zaak, dat positief uitviel voor Cyprus, maar tot vaststelling van de som kwam het tot gisteren niet.

Cyprus is sinds 1974 verdeeld in een Turks deel in het noorden en Grieks deel in het zuiden. Geen enkele staat heeft overigens de annexatie door Turkije van het noordelijke deel erkend.

Turkije greep destijds in om te voorkomen dat het hele eiland zou worden ingelijfd door Griekenland. Het land wilde naar eigen zeggen de Turks-Cypriotische minderheid beschermen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl