NOS NieuwsAangepast

Samsom: kabinet laat het afweten

PvdA-leider Samsom vindt dat het kabinet ervoor moet zorgen dat pensioenfondsen meer investeren in Nederland. Bij BNR zei hij dat hij niets ziet van de nationale investeringsinstelling, die het kabinet vorig jaar aankondigde en die tot meer banen zou moeten leiden.

Bij BNR riep Samsom de "hoofdaannemers" van het project, zijn partijgenoten Asscher en Dijsselbloem en VVD-minister Kamp, op ervoor te zorgen dat het "een keer gaat vliegen." Volgens hem laten de ministers het nu te veel afweten.

10 miljard

De nationale investeringsinstelling zou ervoor moeten zorgen dat onder meer pensioenfondsen meer beleggen in Nederland. Samsom wees erop dat de pensioenfondsen een gezamenlijk vermogen hebben van zo'n 1000 miljard euro. Dat wordt voor het overgrote deel in het buitenland belegd. "Als 1 procent in Nederland wordt belegd, is dat 10 miljard euro en daar kan geen overheidsprogramma tegenop," aldus Samsom.

De PvdA-leider ziet de praktische bezwaren van het project, maar hij vindt dat het kabinet er is om die op te lossen. CDA-leider Buma sluit zich bij Samsom aan. Hij vindt dat het kabinet zijn beloften moet nakomen en benadrukt dat hier veel geld mee is gemoeid.

Begrip

Leden van het kabinet reageren instemmend op de oproep van Samsom. Minister Asscher zei begrip te hebben voor het ongeduld. Volgens hem heeft het kabinet hard gewerkt aan plannen en komt het binnenkort met voorstellen. Op de vraag of het niet opmerkelijk is dat zijn partijgenoot kritiek op hem levert, noemde Asscher het goed dat parlementariërs in het openbaar aangeven wat ze belangrijk vinden. De PvdA-minister benadrukte dat investeringen kunnen bijdragen aan de werkgelegenheid.

Ook premier Rutte zei dat het kabinet snelheid wil maken. "Samsom en het kabinet trekken aan hetzelfde touw."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl