NOS NieuwsAangepast

Maagchirurg Emmen vrijgesproken

Een oud-maagchirurg van het Scheper Ziekenhuis in Emmen is vrijgesproken van mishandeling en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Er was een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen hem geëist.

De 62-jarige Nick R. werd ervan beschuldigd dat hij tijdens een spoedoperatie wondgaas in het lichaam van een patiënt had achtergelaten. Zij werd ziek en hield twee littekens over aan de operatie om het gaasje weg te halen.

Volgens de rechtbank liet de oud-chirurg het gaasje niet opzettelijk achter en had hij niet de bedoeling om de patiënt letsel of pijn te bezorgen. Bovendien zijn de littekens van de vrouw nauwelijks meer te zien. De rechter vindt dat er daarom geen sprake is van zwaar lichamelijk letsel.

Ontslag

R. voerde tussen 2006 en 2009 maagverkleiningen uit in het Scheper Ziekenhuis. Hij werd ontslagen, omdat het ziekenhuis hem verantwoordelijk hield voor de dood van zes patiënten. Ook zouden patiënten ernstig lichamelijk letsel hebben opgelopen bij maagoperaties.

Er werden zeventien aangiftes tegen R. gedaan, maar het OM kon vanwege gebrek aan bewijs alleen in de zaak over het wondgaasje actie ondernemen.

Het OM noemde het achterlaten van het wondgaas vorig jaar grovelijk nalatig en zei dat R. rijp was voor vervolging.

Schadevergoeding

De maagchirurg verloor in 2011 zijn licentie en mag sindsdien niet meer als arts werken.

Het Scheper Ziekenhuis wordt niet vervolgd. Het ziekenhuis heeft aansprakelijkheid erkend en schadevergoedingen uitgekeerd aan oud-patiënten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl