NOS VoetbalAangepast

Johan Cruijffs laatste wedstrijd

Op 13 mei 1984, vandaag precies dertig jaar geleden, kwam er een einde aan een tijdperk: Johan Cruijff speelde zijn allerlaatste wedstrijd als profvoetballer. In De Kuip trad hij met Feyenoord aan tegen PEC Zwolle.

Cruijff was na een conflict met het Ajax-bestuur voor het laatste seizoen uit zijn carrière naar Feyenoord verhuisd. De voetballegende werd door het legioen in Rotterdam niet bepaald met open armen ontvangen, maar het gemopper op de voormalige aartsrivaal verdween al snel.

De getergde Cruijff nam Feyenoord bij de hand en bracht de Rotterdammers voor het eerst in tien jaar de landstitel. Ook de KNVB-beker was voor Feyenoord. Ondanks zijn 37 jaar speelde Cruijff op één na alle competitieduels en werd hij voor de vijfde keer verkozen tot Voetballer van het Jaar.

Cruijff scoort

In zijn laatste officiële duel won Feyenoord met 2-1 van PEC Zwolle. Cruijff maakte het eerste Rotterdamse doelpunt: na een pass van Ruud Gullit omspeelde hij PEC-keeper Piet Schrijvers met een karakteristieke voetbeweging.

Elf minuten voor tijd kreeg de beste Nederlandse voetballer aller tijden een symbolische rode kaart van scheidsrechter Jan Severein en verdween hij in de catacomben. Zijn vervanger was de 20-jarige Mario Been.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl