NOS NieuwsAangepast

Tocht naar Europa levensgevaarlijk

De scheepsramp met een boot vol vluchtelingen in de Middellandse Zee van gisteren staat niet op zichzelf. Jaarlijks proberen tienduizenden vluchtelingen uit Afrika per boot Europa binnen te komen.

Ze nemen een groot risico, want niet zelden zinken de overbeladen schepen onderweg. Uit onderzoek blijkt dat tussen 2000 en 2013 zeker 23.000 vluchtelingen zijn omgekomen tijdens hun tocht naar Europa.

Een overzicht van scheepsrampen met vluchtelingen van het afgelopen jaar.

11 mei 2014: Libië

Veertig vluchtelingen komen om voor de kust van de Libische hoofdstad Tripoli. Ze zijn op zoek naar een beter leven in Europa, als door nog onbekende reden hun boot zinkt. De autoriteiten weten 50 mensen levend uit het water te vissen.

5 mei 2014: Samos

Voor de kust van het Griekse eiland Samos zinken twee boten vol met migranten. De Griekse autoriteiten melden dat er achttien doden zijn, onder wie drie kinderen. 36 mensen overleven de ramp. Waar de opvarenden vandaan komen, is niet duidelijk.

22 januari 2014: Egeïsche zee

Een migrantenboot in de Egeïsche zee komt in de problemen als er paniek aan boord ontstaat. De Griekse kustwacht neemt het schip op sleeptouw, maar dat helpt niet. Het schip kapseist. Twee mensen, een vrouw en een jongen van elf, verdrinken.

3 oktober 2013: Italië

Voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa maakt een boot met 500 vluchtelingen water en vliegt in brand. De boot kapseist en zinkt. Meer dan 300 migranten uit Eritrea en Somalië verdrinken.

1 oktober 2013: Sicilië

Bemanningsleden van een vissersschip slaan vluchtelingen met knuppels van boord voor de kust van Sicilië. Ook bedreigen ze de vluchtelingen met messen. Dertien vluchtelingen die van boord springen, overleven het niet.

10 augustus 2013: Sicilië

De lichamen van zes verdronken migranten spoelen aan op het strand van de Siciliaanse stad Catania. De boot waarop ze zaten, kapseisde, waarna de vluchtelingen naar land probeerden te zwemmen. De zes migranten verdrinken door de verraderlijke stroming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl