NOS NieuwsAangepast

"Geen bemoeienis EU pensioenen"

Het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat Nederland een "gele kaart" trekt tegen de plannen van de Europese Commissie om zich te bemoeien met pensioenfondsen van lidstaten. Hij dient daarvoor een zogeheten initiatiefnota in. Omtzigt wil ook steun zoeken bij andere parlementen in de Europese Unie voor die gele kaart.

"De Commissie heeft voorgesteld om honderd pagina's nieuwe regels voor pensioenfondsen in te voeren", zei Omtzigt in het NOS Radio 1 Journaal. "Die regels houden onder andere in dat Brussel precies gaat bepalen hoe het pensioenoverzicht eruit ziet; dat Brussel gaat bepalen hoe pensioenen gestuurd moeten worden. Maar dat ze ook de mogelijkheid krijgen om regels op te stellen, die nu nog niet bekend zijn, zonder dat nationale parlementen er iets van vinden", aldus Omtzigt.

Verhuizen

Volgens het Kamerlid wordt het voor pensioenfondsen ook makkelijker om te verhuizen van Nederland naar bijvoorbeeld België of Cyprus. "Dat is buitengewoon onwenselijk," zegt Omtzigt, "omdat het toezicht daar niet zo streng is als hier. Uiteindelijk zou het kunnen zijn dat er over tien of twintig jaar dus echt niet genoeg geld in kas ligt." Bovendien loopt Nederland belastinginkomsten mis als pensioenfondsen verhuizen, stelt Omtzigt.

De voorstellen van de Commissie betekenen niet dat er voor alle EU-lidstaten hetzelfde regelpakket komt. Omtzigt: "De voorstellen gelden alleen voor die pensioenfondsen die geld in kas hebben. Terwijl een heleboel landen regelingen hebben waarbij beloftes gedaan worden maar geen geld wordt ingelegd. De Europese Unie zegt 'wij willen ervoor zorgen dat pensioenen zekerder worden en dan beginnen we met regels stellen daar waar geld is'. Dan zou ik zeggen: begin met regels stellen daar waar beloftes gedaan worden, vaak in Zuid- en Oost-Europa, maar er geen geld ingelegd wordt."

Verzekeringsstelsel

Omtzigt wijst op het gevaar van grote fusies als je pensioenfondsen als een financiële instelling gaat zien. "Eigenlijk wil de Commissie grote, transnationale pensioenfondsen creëren, maar ik zie daar het doel niet van omdat het pensioen onderdeel is van je arbeidscontract. Dan ga je naar een soort verzekeringsstelsel toe. Een soort Frans stelsel waar iedereen een verzekeringspolis heeft. Wij hebben zelf in Nederland slechte ervaringen met verzekeringspolissen en pensioenen. Dit tast de kern van het stelsel aan en ons pensioenstelsel zou vergaand aangepast moeten worden. Terwijl wij de grootste pensioenspaarpot van Europa hebben."

Dat geld is overigens volgens Omtzigt niet onmiddellijk in gevaar. "Wat er dan wel gebeurt is dat de Europese toezichthouder dan een aanwijzing mag geven aan de Nederlandse toezichthouder. Dat betekent uiteindelijk dat de Europese toezichthouder de baas is en niet Nederland. Ik vind dat onwenselijk."

Tweede Kamer

Omtzigt dient een initiatiefnota in. "We gaan eerst eens kijken hoe het in de Tweede Kamer loopt. De regering kan hier mee leven en zegt: 'dit kan allemaal wel'. Terwijl ik denk: 'wil je echt honderd pagina's regelgeving?" Regelgeving die trouwens vastlegt tot op detail hoe groot de letters van het pensioenoverzicht moeten zijn."

"Waar bemoei je je mee?, zou ik zo zeggen", besluit Omtzigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl