NOS NieuwsAangepast

Zes jaar voor oud-premier Olmert

Een rechtbank in Tel Aviv heeft de Israëlische oud-premier Olmert veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Eind maart was hij al schuldig bevonden wegens het aannemen van steekpenningen in een vastgoedzaak in Jeruzalem.

De rechter acht bewezen dat Olmert als burgemeester van Jeruzalem steekpenningen heeft aangenomen in ruil voor steun aan ontwikkelaars van een vastgoedproject in de stad.

Afgetreden

In Jeruzalem werden destijds illegaal miljoenen dollars betaald om het het zogenoemde Heilige Land-project van de grond te krijgen. De wet werd aangepast en vastgoedhandelaren kregen belastingvoordelen.

Olmert moest in 2009 aftreden als premier toen de corruptiezaak aan het licht kwam. Hij was de opvolger van Ariel Sharon, die in coma was geraakt.

Verderfelijk

De 66-jarige Olmert kondigde direct aan dat hij in beroep gaat tegen het vonnis. Vooraf zei hij al dat hij een sombere dag tegemoet ging waarop hij als een onschuldig man een zware straf zou krijgen.

De rechter in Tel Aviv prees de verdiensten van Olmert voor het land, maar noemde zijn handelwijze verderfelijk en moreel laakbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl