NOS NieuwsAangepast

Advocaat geeft Teeven onvoldoende

Driekwart van de advocaten verwacht cliënten niet meer voldoende te kunnen bijstaan als staatssecretaris Teeven de bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand doorzet. Dat blijkt uit een enquête van de Radio 1-programma's De Ochtend en Altijd Wat van de KRO-NCRV.

De programma's vroegen leden van de Nederlandse Orde van Advocaten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten naar hun mening over het beleid van Teeven en minister Opstelten. De 463 strafpleiters die de vragenlijst invulden zijn vooral kritisch over de bezuinigingsplannen. Tweederde vreest in de financiële problemen te komen als er nog meer wordt gekort op de rechtsbijstand.

Een andere zorg van de advocaten is de scheiding der machten. 89 procent hekelt de bemoeienis van politici met zaken die nog onder de rechter zijn.

VOG

Ook zijn veel strafpleiters tegen het plan om een Verklaring Omtrent het Gedrag te kunnen weigeren aan verdachten. Nu kan een VOG, die nodig is voor vrijwilligerswerk of een baan als onderwijzer, alleen worden geweigerd als iemand veroordeeld is.

Teeven wil een VOG "in bepaalde gevallen" ook op basis van een politiedossier weigeren. De staatssecretaris wil nog voor de zomer met een wetsvoorstel komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl