NOS NieuwsAangepast

Palestijnen: kolonisten op terreurlijst

De Palestijnse regering wil dat bepaalde groepen Joodse kolonisten internationaal als 'terroristische organisaties' worden aangemerkt. Het gaat vooral om kolonisten die Palestijnen aanvallen.

De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riad al-Malki, heeft daarover een brief gestuurd aan Rusland, de VS, Canada, de EU, de VN, de Arabische Liga en de Organisatie van Islamitische Landen.

Prijskaartje

Malki doelt vooral op Joodse groepen die de zogenoemde 'prijskaartje-tactiek' toepassen. Dat is een vergeldingsstrategie, waarbij acties tegen kolonisten worden beantwoord met willekeurig geweld tegen Palestijnen.

De daders zijn veelal jonge kolonisten. Ze gebruiken de prijskaartje-tactiek niet alleen in reactie op daden van Palestijnen, maar bijvoorbeeld ook als het Israëlische leger gebouwen van kolonisten heeft vernietigd.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties waren er vorig jaar 399 aanvallen van kolonisten waarbij Palestijnen gewond zijn geraakt of Palestijnse bezittingen zijn vernield.

Kabinet

De afgelopen maand is het aantal incidenten fors toegenomen, nadat het Israëlische leger illegaal gebouwde delen van een Joodse nederzetting had verwoest.

Ook in het Israëlische kabinet gaan stemmen op om de gewelddadige kolonisten als 'terroristische groep' te bestempelen. De ministers van Justitie en Binnenlandse Veiligheid hebben daartoe vorige week een voorstel gedaan.

Haat en racisme

In zijn brief schrijft minister Malki dat de gewelddadige kolonisten zich schuldig maken aan "moord, het aanzetten tot geweld en het verspreiden van haat en racisme". Daders worden vaak wel opgepakt, maar gaan in de praktijk vaak vrijuit omdat ze minderjarig zijn.

De Palestijnse regering is al enkele jaren bezig met een internationaal diplomatiek offensief. Zo werd Palestina in 2012 door de Verenigde Naties erkend als 'staat die geen lid is'. Sindsdien proberen de Palestijnen vaker diplomatieke wegen te bewandelen om hun kwesties op de internationale agenda te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl